Paine pufoasa cu lapte

Painea cu lapte nu difera foarte mult de reteta Paine Floare, schimband cateva ingrediente si respectand procedeul la fel.


Am folosit:
  • 500 gr faina 405 
  • 350 ml lapte caldut
  • 1 3/4 lingura de zahar
  • 1  lingura rasa de sare Himalaya
  • 50 ml unt
  • 7 gr drojdie uscata
Modul de preparare:
  1. Intr-un castron se pune faina cerunuta, cu drojdia, zaharul, laptele caldut si se mixeaza cu mixerul (de mentionat nu am un mixer profi, ci cel normal de 300 watt care isi face toata treaba la framantat coca) .
  2. Dupa ce s-au omogenizat ingredientele se adauga sarea si untul si se mai mixeaza pana devine un aluat elastic si nelipicios.
  3. Aluatul se tranjeaza i alt castron uns cu ulei si se pune la crescut pentru a-si dubla volumul acoperit cu un prosop umezit pus la loc ferit de curent si cald.
  4. Pentru ca procesul de crestere sa nu dureze pana la 2 ore, va sfatuiesc sa preincalziti cuptorul la 50 de grade cu o cratita plina cu apa fiarta asezat in partea inferioara , castronul acoperit cu servetul de bucatarie umezit si se va lasa cam 30 minute pana cand aluatul este dublat. Am observat ca aluatul devine mai fraged la coacere. 
  5. Dupa ce aluatul a crescut se pune pe masa de lucru pudrata cu faina si incepem sa formam dintr-un sul de aluat 6 sau 10 bucati de painici, depinde cat de mari doriti sa le faceti.
  6. Unele chifle le-am umplut cu branza de oaie, iar pe restul le-am lasat simple. 
  7. Cuptorul se incalzeste la 220 de grade Celsius.
  8. Cratita cu apa fiarta o lasati in continuare in cuptor. Aburul face ca painea sa devine mai pusfoasa si sa se coaca mult mai repede. 
  9. Asezati in tava tapetata cu hartie de copt si dupa 15 minute scoateti cu grija cratita cu apa fiarta si mai lasati painicile la rumenit pentru alte 10 minute. 
  10. La scoaterea chiflelor din cuptor la ungeti cu apa fierbinte peste. Apa le face sa aiba o coaja fina. 

Prospetimea painii rezista intre 3-4 zile, asta daca vor rezista pana atunci. 

Pofta Buna!

Comentarii