Paine de casa cu malai

 Am incercat si varianta cu malai facuta in casa, o paine consistenta, usoara si pufoasa.

Cantitatea este pt o paine:

  • 200 gr malai fin
  • 300 gr faina
  • 300 ml apa calduta
  • 7 gr drojdie uscata sau 1 cub drojdie proaspata (25 gr) 
  • 1 lingura de ulei
  • 1 lingurita de sare
  • o lingura de zahar 
  • un galbenus + putina lapte (optional)


  •  Intr-un castron se cerne malaiul impreuna cu faina si sarea. Se face un gol in faina si se adauga drojdia cu apa calduta. Se amesteca ingredientele pana devine un aluat omogen, se adauga zaharul si uleiul si se amesteca in continuare. Se acopera castronul cu cefolan si un prosop de bucatarie deasupra si se lasa la crescut pentru 1-2 ore, pana cand compozitia isi dubleaza cantitatea. Dupa ce aluatul a crescut se framanta pana ies bulele de aer, se da o forma, se impleteste dupa bunul plac si se adauga in tava unsa cu unt si faina. Inainte de a se pune la cuptor, se mai lasa la crescut pentru putin. Se va observa cand isi mareste volumul in tava. 
  • Se pune intr-o tava de chec si se unge cu galbenus si un pic de lapte pentru o culoare aurie. 
Se pune la cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute. 

Pofta buna!

Comentarii