Tortuleţ "Lămâiţă"



Pofteam la un chec de lamaie, desi s-a intamplat ceva si nu am fost multumita de rezultat, astfel l-am taiat pe orizontala la jumatate cele 2 checuri si l-am umplut cu crema de vanilie preparata in casa, astfel devenit un tortulet.

Ingrediente pentru checul de lamaie (blat):

  • 2 lamai
  • 5 oua
  • 200 grame zahar
  • 200 grame faina
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri de apa
  • un varf de cutit de sare
  • 10 grame praf de copt
Ingrediente pentru crema de vanilie:
  •  500 ml lapte 
  • 100 grame zahar
  • 3 galbenusuri
  • 3 plicuri vanilie
  • 50 grame amidon
Ingrediente pentru glazura de ciocolata:
  • 100 grame de ciocolata cu adaos de 52% cacao 
  • 25 grame de unt sau margarina
BLATUL DE CHEC:
  1. Radem coaja de la cele 2 lamai pe razatoarea mica.
  2. Separam albusurile de galbenusuri si le punem in 2 boluri separate.
  3. Albusurile se bat spuma tare cu mixerul alaturi de 100 grame de zahar.
  4. Galbenusurile cu 100 de grame zahar ramas si un varf de cutit sare se mixeaza usor, adaugandu-se treptat cele 3 linguri de ulei, 3 linguri de apa si mixeaza usor din nou. 
  5. Zeama de la cele 2 lamai se amesteca cu 10 grame de praf de copt si se toarna apoi peste compozitia de galbenusuri. 
  6. Se cearna faina treptat peste galbenusuri mixand usor. Aveti grija sa nu se formeze cocoloase. 
  7. Se adauga albusurile batute peste compozitia de galbenusuri amestecandu-se cu o spatula de jos in sus pana se inglobeaza totul.
  8. Am adaugat compozitia in 2 tavi de chec medii tapetate cu hartie de copt.  
  9. Timul de coacere este la 45 minute la 180 grade celsius. 
  10. Faceti testul scobitorii, daca trebuie mai lasati inca putin la cuptor.

CREMA de VANILIE
  1. Galbenusurile se  freaca cu amidonul, iar laptele se pune intr-o cratita cu zaharul si vanilia la fiert. Pana cand laptele este fiert (va dati seama cand apar basicutele) veti pune cate 10 linguri de lapte treptat in compozitia de galbenusuri, apoi usor restul de lapte fiert amestecand continuu si sa aveti grija ca albusurile sa nu devina ca si o omleta.
  2. Se adauga compozitia iar in cratita si pentru cateva secunde amestecati cu telul la flama mica pana se ingroasa. 
  3. Puneti deasupra o folie de plastica pentru a nu capata acea pojghita si o lasati sa se raceasca un pic pana cand va trebui sa o puneti e blat. 
  4. Feliile de tort se taie pe orizontala pe jumatate, adaugam crema intre felii si peste toata suprafata tortului cu crema ramasa. La final revenim cu glazura si cateva ornamente de decor dupa preferinta. 
GLAZURA DE CIOCOLATA
  • Se pune la bain-marie pentru a se topii impreuna cu untul. Dupa care se imbraca tortul.



Pofta Buna!

Comentarii